O.R. Ban

- Szeretnék a jogaimmal kapcsolatban panasszal élni. A jelen lévő társaim egyetértésével.
- Érdekes, ha a kötelességeidről van szó, nem látlak még hátul sem.
- Elfogadhatatlannak tartom azt, hogy korlátozzák a szabadságomat, szabadságunkat, különösen a cselekvési szabadságot értem ez alatt. Mindenkinek joga van az önrendelkezéshez, ami nem más, mint az emberi alapjogok egyike.
- Értem. Miből gondolod, hogy korlátozva vagy?
- Nem tehetem azt, amit akarok.
- Egy közösség része vagy, ami azonos értékrenden alapul. Amit akarsz, az ellentétes ennek a közösségnek az alapelveivel. Különösen annak tükrében érdekes a felvetésed, ahogy te bánsz azokkal, akik nem értenek veled egyet. Elfelejted, hogy a te szabadségod nem mehet mások szabadságának rovására.
- Én úgy látom, hogy ez a közösség kisajátít olyan fogalmakat, amiknek én más értelmzésében hiszek.
- Mi pedig úgy látjuk, hogy a te értelmezésed egészen más fogalmakhoz társíthatók.
- De kénytelen vagyok ezeket használni, különben kiközösítenek.
- Meg is teszel mindent ezért.
- Égi sugallatokra cselekszem, ezért úgy érzem, nekem van igazam.
- Istenre hivatkozol?
- Úgy látom, ez a közösség kezdi elfelejteni azt, ami a civilizációjának alapja. Én vagyok itt az, aki ezt harcosan felvállalom.
- De itt senki nem akar veled harcolni.
- Én akkor is harcolni fogok, mert ez egy harc.
- Senki sem lát itt harcot, illetve csak a te barátaid által kirobbantva.
- Mert el vagyunk nyomva.
- Elég jól élsz, a jelen lévő társaidról nem beszélve. Egyáltalán nem látszol elnyomva, de aki a te uralmad alatt él, azok sokat panaszkodnak emiatt. Amit te elnyomásnak látsz, az szerintem annak következménye, hogy elutasítod a közösséged alapelveit. Mintha két ember lennél, aki kifelé elnyomva érzi magát, befelé viszont egy elnyomó.
- A haza nem lehet ellenzékben!
- A haverjaid háza sem lehet ellenzékben, ahogy látom.
- Úgy gondolom, hogy ez egy szabadságharc, amit ha nem tudunk a politika terepén sikerrel megvívni, akkor itt forradalom lesz.
- Egyszer már sikerre vittél egy forradalmat, nem? Nem az a bajod, hogy kiderült, nem kapsz pénzt, ha továbbra sem tartod be a közösség alapelveit?
- Elfogadhatatlan számomra az, hogy beleszóljanak, mire és hogyan használom fel.
- Ehhez képest a te világodban mindenbe beleszólsz, ki mire és hogyan használhatja fel az átalakításod után immáron tőled kapott pénzt. Azok az emberi jogok, amire olyan érzékeny vagy, nem nagyon látszanak. Csak a teáltalad létrehozott szervezeteknél és a neked behódolt embereknél.
- Mert számomra ez az egyetlen út létezik, hiszen égi sugallatokra cselekszem. És így látják a mellettem álló társaim is.
- Értem. Szóval folytatod a harcot a szabadságért, amit még nem értünk teljesen látva az ellenzékedet. Valamint forradalmat akarsz kirobbantani a közösségeddel szemben.
- Vannak még, akik velem értenek egyet ebben a közösségben is.
- Ez a többség?
- Majd az lesz, ha kivesszük ezeknek a... az embereknek a kezéből a kommunikációt és a média feletti ellenőrzést, valamint mi határozzuk meg azt, ki kap pénzt és azt mire fordíthatja.
- Tehát akkor harcolsz tovább.
- Igen!
- Nem értjük miért. Az égiek most mondják, hogy már egy ideje a te kezedben van a bolygó.
- Ezt nem értem.
- Nem értjük miért nem jutott el hozzád ez az égi sugallat. Talán valaki épp ellened folytat szabadságharcot és vannak sikerei. Ha ezt nem vetted észre, lehet a forradalom sincs már olyan messze és legalább olyan váratlanul ér majd téged, mint minket ez a panaszod a szabadságod elnyomásáról.
- Hogyhogy az én kezemben van a bolygó?
- Az égiek ezt mondják. De mondják azt is, lehet, hogy hibáztak ezzel.
- Várj, pillanat, pillanat, pillanat. Mit álltok itt a nyakamban? Húzzatok már odébb, nem tudok így gondolkodni. Mit jelent az, hogy a kezemben van a bolygó?
- Az égiek abból indultak ki, hogy jobban kiismered magad itt, mint ők. De azt is mondják, bár mertél nagyot álmodni, mégsem álmodtál elég nagyot. Szép utat tettél meg, de leragadtál valahol és azt a hatalmat, amit kaptál, az általad hitt nagyobb emberek kezébe tetted. Szóval valamit nagyon rosszul csinálsz.
- Hőőőőőő, hőőőőőőőő, hőőőőőőőő! Tehát enyém a bolygó?
- Amíg át nem kerül máséba, aki még nagyobbat álmodott.
- Mit álltok itt engem bámulva? Húzzatok már odébb! De most én vagyok a főnök?
- Az időnek ebben a pontjában még igen.
- Akkor mindent visszavonok, amit eddig mondtam. Hé, rabszolgák, húzzatok a helyetekre és kuss legyen ám!